Domowe sposoby na poprawę odporności nabrały ostatnio większego znaczenia. Coraz więcej z nas przykłada wagę do jakości produktów i suplementów, które spożywamy. Szukamy ekologicznych upraw i wysokiej jakości zdrowych składników. Okazuje się, że sami, w szybki i przyjemny sposób jesteśmy w stanie zatroszczyć się o zdrowie nas i naszych bliskich. Jeszcze nigdy walka o odporność i dobre samopoczucie nie była tak ważna. W dobie pandemii każdy z nas musi dać z siebie wszystko, by zadbać o siebie i swoją rodzinę.
Jednym ze sposobów na naturalną walkę z wirusami jest samodzielne przygotowanie syropu z pędów sosny. Natura pełna jest dobra, które samo w sobie, bez żadnych polepszaczy jest w stanie zdziałać cuda. Już pod koniec kwietnia możemy udać się na poszukiwanie młodych, zielonych gałązek, które pełne są drogocennych witamin, mikroelementów oraz flawonoidów.
Natura pełna jest dobra, które samo w sobie, bez żadnych polepszaczy jest w stanie zdziałać cuda.
Zastosowanie jest bardzo wszechstronne – począwszy od działania bakteriobójczego oraz wykrztuśnego, dzięki olejkom eterycznym, po działanie przeciwzapalne i poprawiające odporność – dzięki flawonoidom i witaminie C. Dlatego z jednej strony można pić go profilaktycznie, bo duża dawka witaminy C poprawi odporność a z drugiej strony przy kaszlu i zapaleniu górnych dróg oddechowych wspomoże nas olejkami eterycznymi i mikroelementami. Należy jednak pamiętać, ze syrop zawiera sporo cukru, więc jeśli musisz uważać na jego ilość w diecie, trzeba być ostrożnym.
Zabierz ze sobą rękawice oraz sekator a także robocze ubranie, którego nie będzie ci szkoda. Żywica z pędów sosny łatwo okleja ubranie i trudno się jej pozbyć. Do tego oczywiście jakiś kosz lub wiaderko na nasze pędy.
Zobacz akcesoria ogrodnicze w naszym sklepie:
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed promocją: 99 zł zł.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed promocją: 69 zł zł.
Gdy już jesteś wyposażony we wszystko, co się przyda w lesie, możesz wyruszać na poszukiwania. Znajdź miejsce, w którym bez obaw możesz pozyskać pędy – przede wszystkim legalnie, po uzgodnieniu z właścicielem drzew oraz z dala od zabudowań, czy ruchliwych dróg. Im mniej ingerencji człowieka w pobliżu, tym lepiej.
Wybieraj krótkie, zielone pędy o długości około 10-15 cm. Nigdy nie obcinaj pędów z wierzchołka, lecz boczne przyrosty. Inaczej możesz uszkodzić drzewo. I ostatnia zasada – nie obcinaj wszystkich młodych pędów, lepiej znaleźć miejsce, gdzie sosen jest dużo i z każdej ściąć po kilka sztuk.
Jeśli masz już pędy, pozostaje przygotowanie pozostałych składników… tzn. cukru oraz słoja. Tak – skład tego syropu jest niezwykle prosty, nic więcej nie potrzeba. Szukając tego typu syropu w aptece nie udało mi się znaleźć nic o składzie tak czystym i prostym. Dlatego przypominam, nawet jeżeli produkt wygląda na ekologiczny i od razu kojarzy się z czymś zdrowym, warto czytać etykiety.
Szukając tego typu syropu w aptece nie udało mi się znaleźć nic o składzie tak czystym i prostym.
Pędy możesz delikatnie opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie układaj je w słoju warstwowo wraz z cukrem w proporcji 1:1. Możesz dodatkowo ugnieść każdą warstwę tłuczkiem do ziemniaków lub innym narzędziem, które wejdzie do słoja. Tak przygotowany specyfik zakręć i postaw na słońcu na kilka dni. Następnie przestaw do ciemnego i chłodnego miejsca, co kilka dni odkręcając słoik i mieszając dokładnie składniki.
W kolejnym kroku, po kilku tygodniach przecedź syrop przez gazę i przelej do wyparzonych słoików. Ja jeden słoik wkładam do lodówki a drugi krótko pasteryzuję i chowam do spiżarni. Gotowe! Proste, prawda?
Dlatego uważam, że warto poznawać tajniki przygotowywania tego rodzaju specyfików. Domowe sposoby na poprawę odporności są warte uwagi. Do tego są one łatwo dostępne oraz tanie a przede wszystkim niezwykle bogate w to, co natura daje nam najlepszego.
Więcej artykułów.